Till sida: [Föregående] [Index] [Nästa] |
Bild 1 visar s k glödgningstvillingar i mässing. Sådana bildas i ett enfasigt material när vissa korn växer på andras bekostnad. Detta kan ske vid rekristallisation (varvid tvillingarna kallas rekristallisationstvillingar) och vid korntillväxt. Detta fenomen är vanligt i fcc metaller men förekommer ej i Al. I bild 1 har etsmedlet gett ett kraftigt angrepp på vissa korn och där syns tvillingarna bäst.
Bild 2 är tagen i högre förstoring och här ser vi att alla kornen har glödgningstvillingar.
Bild 3 visar mekaniska tvillingar eller deformationstvillingar i en liknande legering, Cu legerad med Cd. Denna har alltså fcc-struktur.
Bild 4 visar mekaniska tvillingar i linsformad martensit i Fe - 30% Ni .Bild 4a är i låg förstoring och visar martensitenhetrnas linsform. I övre, vänstra delen av synfältet ser man en enhet med ett diffust skuggat parti nära enhetens mittlinje. Det är troligen en etseffekt beroende på närvaron av tvillingar. Bild 4b är tagen i hög förstoring i elektronmikroskop och visar en serie tunna parallella tvillingar.
Bild 5 visar mekaniska tvillingar i alfa-Fe med låg kolhalt. De kallas ofta Neumann-band. Stålet är så lågkolhaltigt att dess syrehalt istället blivit hög. Därför ser man så många oxidinneslutningar (svarta prickar). Tvillingarnas sidor är ibland ganska släta men ofta mycket ojämna.
Bild 6 visar i hög förstoring att dessa tvillingar kan ha mycket raka sidor.
Den mekaniska tvillingbildningen i ferrit gynnas av hög deformationshastighet, låg temperatur och vissa legeringsämnen. Bild 7 visar att mekaniska tvillingar bildats vid långsam deformation och rumstemperatur i ett ytskikt som har en förhöjd zinkhalt men inte inne i det rena järnet.
Bild 8 visar mekaniska tvillingar i ren Sn som har en tetragonal struktur. Mekanisk tvillingbildning är en viktig deformationsmekanism för icke-kubiska metaller, t ex hos den hexagonalt tätpackade Zn.
Till sida: [Föregående] [Index] [Nästa] |